keskiviikko 15. lokakuuta 2008

Jos urakkahinnat laskevat, halpenevatko vuokra-asunnot?

Vuokra-asuntojen rakennuskustannuksia odotetaan laskevan 15%. Tämä alentaisi uuden vuokra-asunnon vuokraa reilun euron neliömetriltä. Mutta alentaako tämä todellista vuokraa jota vuokralainen maksaa kodistaan?

Kiinteistöliitto vaatii 10.10.2008 nettiuutisissaan, että urakkahintojen lasku tulee hyödyntää vuokra-asuntotuotannossa.

Suomen Kiinteistöliitto mukaan kunnat ja muut vuokra-asuntojen omistajat voivat vuokratalojen urakkahintojen laskun ansiosta käynnistää rakennustöitä kannattavasti myös hiukan normaalia korkeammallakin korkotasolla, koska valtion korkotuki kattaa valtaosan korkotason noususta.

Vuokra-asunnon rakennuskustannuksien oletetaan alenevan, koska rahoitusmarkkinoiden kriisi aiheuttaa epävarmuutta vapaa-rahoitteinen asuntorakentamisessa. Edellisen asuntorakentamisen huippukauden jälkeen vuokra-asuntojen rakennuskustannukset pääkaupunkiseudulla laskivat vuodesta 1990 vuoteen 1992 peräti 24%, ja muualla Suomessa lähes 20%.

Jos rahoitusmarkkinakriisin pitkittyy, se voi haitata myös vuokra-asuntorakentamista. Tämän vuoksi Kiinteistöliiton mielestä valtiovallan on selvitettävä keinot vuokra-asuntotuotannon pääomittamisen varmistamiseksi. Valtion käynnistysavustusta vuokra-asuntokohteille on laajennettava Helsingin seudun lisäksi muille kasvualueille, joilla sosiaalisille vuokra-asunnoille on kysyntää myös pidemmällä aikavälillä.

Lisäksi Kiinteistöliitto vaatii , että korkotuetun asuntotuotannon käynnistymistä haittaavat yleishyödyllisyyssäädökset uudistetaan pikaisesti. Tämä tarkoittaa taloudellista voittoa tavoittelevien vuokratalojen omistajien ja voittoa tavoittelemattomien yleishyödyllisten omistajien erottaminen toisistaan.

Nykyinen järjestelmä, jossa liikeyritykset ja esimerkiksi yleishyödylliset opiskelija-asuntosäätiöt ovat samojen säädöksien ja tukien piirissä, ei toimi ja on muodostunut tosiasiassa esteeksi vuokra-asuntotuotannon lisäämiselle, Kiinteistöliitto raportoi. Lisäksi vuokra-asuntoihin sijoittavia kiinteistörahastoja koskevat verohuojennus- ja muut lait on saatava pikaisesti voimaan, jotta kiinteistörahastot voivat hyödyntää alentuvia urakkahintoja, Kiinteistöliitto vaatii.

Piensijoittajille vuokra-asuntoihin sijoittavat kiinteistörahastot tarjoaisivat uuden turvallisen ja vakaasti tuottavan sijoitusmahdollisuuden pörssi- ja pankkisijoituksien vaihtoehtona.

Sijoittaisitko Sinä vuokra-asuntoihin sijoittavaan kiinteistörahastoon?

Ei kommentteja: