maanantai 20. lokakuuta 2008

Vuokra-asuntoihin sijoittaminen verovapaksi!

Vuokra-asuntoihin sijoittamista esitetään verovapaaksi, uutisoi Rakli tänään. Verovapaus olisi tosin vain vuokra-asuntoihin sijoittavan yhtiön , ei yksilön, etu.

Vuokra-asuntoihin sijoittavan yhtiön verovapautta koskeva sääntely on muutenkin parantunut. Eduskunnalle annetussa esityksessä ei esimerkiksi enää ole uudistuotantovelvoitetta, vaan uudistuotantoon kannustetaan mahdollisuudella jättää voitosta jakamatta osinkoa 40 %, jolloin 30 % on käytettävä 7 vuoden kuluessa enintään kolme vuotta vanhan asuntokannan hankintaan. Myös vieraan pääoman käyttöastetta on lisätty siten, että sen määrä voi olla 80 % taseen loppusummasta.

Ehdotuksessa on kuitenkin edelleen rajoituksia, jotka saattavat vaikuttaa siihen, syntyykö tällaisia yhtiöitä. Yhtiö velvoitetaan muun muassa edelleen tekemään maksimipoistot käyttöomaisuudestaan. Tämä tullee vaikuttamaan yhtiön osingonmaksukykyyn ja sitä kautta kiinnostavuuteen sijoittajia ajatellen.

Asiasta raportoineen RAKLIn näkemyksen mukaan vuokra-asuntoihin sijoittavien yhtiöiden syntymiseen voitaisiin kannustaa jo tehtyjen parannusten lisäksi lieventämällä ehdotuksessa olevia muitakin rajoituksia, esimerkiksi konsernirakenteisiin ja olemassa olevien yhtiöiden asemaan liittyen. Vaikka toimintaa jo harjoittava yhtiö voi siirtyä järjestelmän piiriin, voi siirtymävaiheen ajateltu verokohtelu käytännössä estää sen. Järjestelmän piiriin siirtyvän yhtiön nimittäin katsottaisiin luovuttaneen varansa, jolloin realisoimattomat arvonnousut ja piilovaraukset tuloutuvat. Uutena ehdotuksena tosin esitetään, että realisoituvan veron maksuunpanolle myönnettäisiin pyynnöstä lykkäystä 3 vuoden ajaksi.

Ei kommentteja: