keskiviikko 15. lokakuuta 2008

Vuokra-asuntojen rakentamisen odotetaan halpenevan

"Vuokra-asuntotuotannon lisäämiseen vaaditaan lisää tukea" otsikoi Rakennuslehti uutisissaan 13.10.2008.

Vuokra-asuntoja koskevassa uutisessa kaivataan valtion käynnistysavustusta vuokra-asuntokohteille Helsingin seudun lisäksi myäs muille kasvualueille Suomessa.

Lauri Ihalainen, Kiinteistöliiton ja SAK:n puheenjohtaja, puolestaan haluaa, että hallitus parantaa seuraavassa lisätalousarviossa vuokra- ja asumisoikeuslainojen rahoitusehtoja, jotta riittävä vuokra-asuntotuotanto saadaan käyntiin.

Kiinteistöliitto uskoo asuntojen rakennuskustannusten laskevan merkittävästi lähiaikoina. Tämä mahdollistaisi kunnille ja muille vuokra-asuntojen omistajille rakennustöiden kannattavan käynnistämisen hiukan korkeammallakin korkotasolla, koska valtion korkotuki kattaa valtaosan korkotason noususta. Liiton mukaan vuokra-asunnon rakennuskustannuksien alentuminen 15 prosenttia alentaisi uuden vuokra-asunnon vuokraa reilun euron neliömetriltä.

Kiinteistöliiton mukaan korkotuetun asuntotuotannon käynnistymistä haittaavat yleishyödyllisyyssäädökset olisi myös pikaisesti uudistettava.

Taloudellista voittoa tavoittelevat vuokratalojen omistajat ja voittoa tavoittelemattomat yleishyödylliset omistajat pitäisi pystyä erottamaan toisistaan. Liiton mukaan nykyinen järjestelmä ei toimi, kun tosiasialliset liikeyritykset ja esimerkiksi yleishyödylliset opiskelija-asuntosäätiöt ovat samojen säädöksien ja tukien piirissä. Tämä on muodostunut esteeksi vuokra-asuntotuotannon lisäämiselle.

Lisäksi Kiinteistöliitto katsoo, että vuokra-asuntoihin sijoittavia kiinteistörahastoja koskevat verohuojennus- ja muut lait pitäisi saada pikaisesti voimaan, jotta kiinteistörahastot voivat hyödyntää oletettavasti alentuvat urakkahinnat.

Ihalainen haluaisi vauhdittaa vuokra-asuntotuotantoa sekä aikaistaa jo päätettyjä uusia väylähankkeita työllisyyttä tukevina toimina. Ihalaisen mukaan tämän kaltaiset toimenpiteet tukevat työllisyyttä ja rakentavat perustaa talouden pidemmän aikavälin kasvulle. Lisäksi vuokra-asuntotuotannon vauhdittaminen edistäisi työpaikkojen ja työntekijöiden kohtaamista.

Ihalainen kaipaa myös kunnilta enemmän tahtoa ja aktiivisuutta vuokra-asuntojen ja niiden rakentamiseen sopivien tonttien tarjonnan lisäämiseksi.

Ei kommentteja: